Podzemie pod vežami - živá expozícia pre verejnosť

Jaskyňa pre turistov


Medvedia štôlňa - staré banské dielo 
spristupnené pre verejnosť


miesto kde sa oplatí zastaviť.
Sprístupnená jaskyňa Zlá diera na území Prešovského okresu, pri obci Lipovce
Hudba podľa môjho gusta!
www.raftingadventure.sk

www.dobrodruh.sk

Już od 1989 r. firma Air-Sport  
dzięki swoim skrzydłom ułatwia adeptom latania poznanie piękna trzeciego wymiaru – powietrza
www.extreme-sports.lt
www.klubpratel.wz.cz
www.4d.sk
Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy


Odporúcané stránky:
www.esperanto.sk
www.welzl.cz www.galeriaslovakia.sk
www.volny.cz/mongolia
www.vlasta.org
www.vanek.4d.sk



Inzercia

Miloš Krno  [30020]

Autorove články (všetkých článkov - 2)
Autorove fotogalérie (všetkých fotogalérií - 0)

Narodený: 25. júla 1922 v Bratislave a zomrel 21. júla 2007
Bydlisko:
Telefón:
E-mail:
Web:

Životopis:
    Opustil nás v predvečer svojich 85. narodenín. Postihla ho ťažká choroba, ktorej za krátky čas podľahol. No ešte aj tej zákernej chorobe vzdoroval do posledných sekúnd.
    Miloš Krno sa narodil 25. júla 1922 v Bratislave a zomrel 21. júla 2007. Napriek tomu, že sa narodil v Bratislave, celý svoj život prežil na Liptove v Partizánskej Ľupči. Absolvoval nemecko-slovenské gymnázium v Kežmarku a potom sa stal študentom Univerzity Komenského v Bratislave, kde sa zapojil do protifašistického hnutia mládeže. Počas Slovenského Národného Povstania / SNP / bol generálnym tajomníkom spolku bojujúcich vysokoškolákov v Banskej Bystrici, kde pôsobil ako partizánsky osvetár a publicista,neskôr ako člen IV. Československej partizánskej brigády v Nízkych Tatrách. Po prechode frontu bol redaktorom denníka Pravda v Košiciach. Následne pracoval ako osobný tajomník štátneho tajomníka Vladimíra Clementisa na ministerstve zahraničných vecí v Prahe.
    V rokoch 1946 až 1953 pôsobil na veľvyslanectve ČSR v Moskve. V rokoch 1954-1959 bol vedúcim kultúrnej rubriky Pravdy, potom tajomníkom Zväzu slovenských spisovateľov, šéfredaktorom časopisu Obzor socializmu a napokon Ústredným dramaturgom slovenského filmu. Od roku 1977 pôsobil ako slobodný umelec. Od roku 1954 až 1964 bol poslancom SNR za Liptov, Oravu a Kysuce.
    Písal aj scenáre k filmom, za ktoré obdržal radu cien ako napr. -Odmena za poviedku A hviezdy nezhasli v 1. ročníku Umeleckej súťaže k 50. výročiu vzniku KSČ vypísanej MK SSR za dielo Dolina, Cena slovenskej národnej kinematografie v oblasti hraných filmov za rok 1972 za scenár (udelená v r. 1973) za dielo Zajtra bude neskoro, cena za scenár za dielo Zajtra bude neskoro a Cena Zväzu slovenských spisovateľov za prózu (udelená v r. 1979) za dielo Cnostný Metod. Film Zajtra bude neskoro je životopis o kapitánovi Jánovi Nálepkovi, ktorý spolu so sovietskymi partizánmi bojoval proti fašistom v bieloruských a ukrajinských lesoch a padol pri oslobodzovaní mesta Ovruč. Film Cnostný Metod je satirická tragikomédia z obdobia vojnovej Slovenskej republiky o postupnej morálnej degradácii provinčného malomeštiaka a jeho premene na cynického stúpenca dobového politického a mocenského režimu a film Dolina je dramatický príbeh citového, morálneho a politického dozrievania dvoch mladých ľudí v období SNP. K všetkým týmto filmom napísal scenár Miloš Krno.
    Jeho telo je màtve no jeho odkaz pre nás všetkých bude žiť večne a tím sa človek stáva naozaj nesmrteľným.

    Česť jeho pamiatke! Socialistický zväz mladých

Bibliografia: ...