Podzemie pod vežami - živá expozícia pre verejnosť

Jaskyňa pre turistov


Medvedia štôlňa - staré banské dielo 
spristupnené pre verejnosť


miesto kde sa oplatí zastaviť.
Sprístupnená jaskyňa Zlá diera na území Prešovského okresu, pri obci Lipovce
Hudba podľa môjho gusta!
www.raftingadventure.sk

www.dobrodruh.sk

Już od 1989 r. firma Air-Sport  
dzięki swoim skrzydłom ułatwia adeptom latania poznanie piękna trzeciego wymiaru – powietrza
www.extreme-sports.lt
www.klubpratel.wz.cz
www.4d.sk
Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy


Odporúcané stránky:
www.esperanto.sk
www.welzl.cz www.galeriaslovakia.sk
www.volny.cz/mongolia
www.vlasta.org
www.vanek.4d.sk



Inzercia

Čo dokáže blesk?
Ing. Peter Holúbek, 04.12.2010 [40084]

    Sila blesku. Kde má svoje hranice? Kde sa berie tá šialená, nekontrolovateľná energia? Stretnutie s týmto živlom nekonči vždy článkom na webových stránkach…





    obr. 1: Časť stromu, ktorý spadol po údere blesku.
    obr. 2: Stojaca časť stromu, zasiahnutého úderom blesku.
    obr. 3: Jedna z triesok rozhádzaných vôkol torza stromu.
    obr. 4: Korene zo zeme doslova vytrhané nepredstaviteľnou silou blesku.


    Keď sme po silnej nočnej búrke dňa 14. 8. 2010 vystupovali (J. Vajs, P. Vaněk a P. Holúbek) z Jánskej doliny cez masív nízkotatranského Slemä (1514 m n. m.) na Ohnište, tak priamo na turistickom chodníku sme našli neďaleko vrcholu strom do ktorého udrel blesk. Ívery z jeho kmeňa sme našli aj 100 metrov od miesta, kde dlhé roky rástol. Zaujímavé bolo, že aj jeho korene boli silno poškodené, roztrhané na drobné kúsky a vyhodené spolu s nadložnou zeminou a skalami do blízkeho okolia.
    Podobnú situáciu sme zažili aj dňa 7. 6. 1993 v Strážovských vrchoch pri Trenčianskych Tepliciach. Spolu s J. Hlaváčom a miestnym nadšencom Emilom Kavalírom sme vtedy skúmali Jaskyňu pod Jeleňom. Blížila sa búrka a tak sme sa pred zmoknutím uchýlili do jaskyne, kde nám svoje príhody zo života rozprával Emil Kavalír. Zrazu sa ozvala poriadna šupa a celým telom nám prebehol citeľný elektrický výboj, ktorý nás poriadne vykoľajil zo života. Po skončení búrky sme vyšli von, kde sme neverili vlastným očiam. Azda 20 metrov od jaskyne sa nachádzal vysoký listnatý strom do ktorého udrel blesk. Jeho kmeň, konáre a listy boli neporušené, avšak korene boli roztrhané na drobné kúsky a spolu zo zeminou a kamením vyhodené vedľa. Vyzeralo to na prvý pohľad ako výkop napríklad pre elektrické vedenie, ktorého håbku sme odhadli až na 40 centimetrov. Až vtedy sme si uvedomili, ako blízko sme boli od blesku, ktorý udrel v blízkosti jaskyne.
    Je obtiažne povedať, či vtedy blesk udrel do blízkosti jaskyne preto že išlo o oblasť ktorá ho ľudovo povedané pritiahla, ale je zrejmé, že turistické príručky ktoré odporúčajú počas búrky neskrývať sa v jaskyniach majú azda aj trochu pravdu.

    Čo dokáže blesk?
    Napísal: P. Holúbek
    Foto: J. Vajs


Komentáre k článku - fotogalérii / Comments to the article - photo gallery: 1x

Autor komentára / Author comment: M.Jurecka , 05.12.2010,00:49 , #6061

Blesk je ti svina...Mal si vidiet co narobil blesk na nasom vysielaci, po tej silnej burke 14.8.2010. Vsetka elektronika rozhadzana naokolo a spalena. 60 000 tisic skody.... Rok dozadu nedaleko rozbil Gulovy blesk chatu. Presiel vsetkym cim sa mu zapacilo :)



Pridajte Váš komentár / Add Your comment
Name:
Text:
 

Žiadny html kód nie je povolený / No HTML is not allowed.