Podzemie pod vežami - živá expozícia pre verejnosť

Jaskyňa pre turistov


Medvedia štôlňa - staré banské dielo 
spristupnené pre verejnosť


miesto kde sa oplatí zastaviť.
Sprístupnená jaskyňa Zlá diera na území Prešovského okresu, pri obci Lipovce
Hudba podľa môjho gusta!
www.raftingadventure.sk

www.dobrodruh.sk

Już od 1989 r. firma Air-Sport  
dzięki swoim skrzydłom ułatwia adeptom latania poznanie piękna trzeciego wymiaru – powietrza
www.extreme-sports.lt
www.klubpratel.wz.cz
www.4d.sk
Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy


Odporúcané stránky:
www.esperanto.sk
www.welzl.cz www.galeriaslovakia.sk
www.volny.cz/mongolia
www.vlasta.org
www.vanek.4d.sk



Inzercia


Čaga - zázračný dar prírody
Pharm. Dr. Åudovít Farkaš 
[19.12.2006, 10076]

    Okolo 150 druhov húb ma liečivé účinky a niektoré z nich sa v posledných rokoch čoraz viac uplatňujú v medicínskej praxi.




   Vedecky sa potvrdil ich mnohostranne pozitívny účinok na ľudský organizmus. Posilňujú najmä imunitný systém, čím zvyšujú odolnosť voči rôznym chorobám. Najväčší záujem vzbudzuje však ich preukázaná protinádorová aktivita - schopnosť potláčať, či dokonca zastavovať rast a rozširovanie sa rozličných druhov zhubných i nezhubných novotvarov.
    Pod pôvodným ruským pomenovaním – čaga ( angl. Chaga ) je všeobecne známa vo svete, vrátane vedeckej literatúry. Je to známa huba, disponujúca veľmi zaujímavými liečivými účinkami. Čaga bola po stáročia veľmi úzko spájaná predovšetkým s ruskou ľudovou medicínou, z bohatých skúsenosti ktorej čerpali aj mnohé, v susedstve s Rusmi žijúce národy ( Bielorusi, Ukrajinci, Litovčania, rôzne etniká Sibíre a ďalší...). Existujú hodnoverné literárne dôkazy o tom, že bola od vekov považovaná za liek s takmer zázračnými účinkami. Jej privilegované postavenie potvrdzuje aj fakt, že sa používala v liečbe aj najťažších chorôb, dokonca aj na cárskych a bojarských dvoroch Moskovskej a Kyjevskej Rusi. V našom referáte predkladáme stručný prehľad novších poznatkov  tomto tradičnom lieku, ktorý ani po storočiach svojho používania nielen, že nestratil na svojom význame, tak, ako ich uvádzajú seriózne pramene.
    Čaga – ( botanicky Inonotus obliquus /Pers/ Pil. f..sterilis /Van/ Nikol., čeľade Hymenotaechaceae) je ozaj výnimočná huba. Najhojnejšie sa vyskytuje v severných regiónoch Ruskej federácie predovšetkým na brezách ( Betula L... ), menej na bukoch, jelšiach a iných listnatých stromoch. Pretože s brezami vytvára uzavreté spoločenstvo, často sa označuje aj ako „brezová huba “. Je pórovitá, vyzerá ako čierna, nepravidelná, popraskaná na kmeňoch stromov divo rastúca masa s priemerom do 50 cm, vážiac až niekoľko kilogramov. Práve len táto sterilná forma je predmetom zberu, ktorý sa zvyčajne robí v čase vegetačného pokoja, po opadaní listov. Po pokrájaní na menšie kúsky sa suší pri teplote do 50-60 °C. Po vysušení sa práškuje a slúži na prípravu rôznych liekových foriem ( extrakty, tablety ). Skladuje sa v suchu, najdlhšie dva roky. Ide o parazitickú hubu, čerpajúc výživu zo stromu, na ktorom žije. Surovina ruskej proveniencie sa na svetovom trhu pre svoju excelentnú kvalitu hodnotí veľmi vysoko, nakoľko pochádza z ekologicky čistých severských oblastí, a to výlučne z briez.
    Prieskum čagy - chemický aj farmakologický - zďaleka nie je ukončený. Z obsahových látok, zodpovedných za biologické účinky uvádzame aspoň najdôležitejšie: komplex označovaný ako kyselina čagová, betulín a široké spektrum imunostimulačne pôsobiacich zložiek, objavených napríklad aj v známych japonských medicínsky významných hubách maitake a šitake. Obsahuje ďalej soli hliníka, horčíka, kremíka, vápnika, zinku a železa, ligníny, polysacharidy a melanín. Farmakologicky sa doteraz potvrdilo, že prezentované obsahové látky vykazujú významný ochranný účinok na bunkovú membrány, protivírusovú, imunostimulačnú a imunomodulačnú aktivitu.
    Vedecký záujem o čagu v posledných desaťročiach mal okrem iného za cieľ preveriť stáročné poznatky ľudovej medicíny a v mnohých smeroch sa dokázala racionálnosť a opodstatnenosť jej používania. Dosť prekvapivé bolo aj zistenie, že jej preventívne a liečebné uplatnenie má perspektívu na oveľa širšie použitie, ako sa doteraz predpokladalo. Preukázalo sa, totiž, že čaga disponuje predovšetkým silnými protizápalovými účinkami, odstraňuje niektoré poruchy látkovej premeny, a ovplyvňovaním imunitného systému vykazuje významnú protinádorovú aktivitu.
    Spomenuté vlastnosti umožňuje efektívne použitie pri akútnych, najmä však chronických zápaloch tráviaceho kanála, ochoreniach pažeráka, žalúdka, dvanástnika a čriev, funkčnosť ktorých má schopnosť v plnej miere obnovovať. Efektívna je aj pri liečbe porúch detoxikačnej funkcie pečene a zlepšuje aj činnosť sleziny. Významné je zistenie, že všeobecne zvyšuje odolnosť organizmu proti vírusovým i bakteriálnym infekciám. Výsledkom jej harmonizačného vplyvu na metabolizmus je zlepšenie pri niektorých chronicky prebiehajúcich kožných chorobách ( psoriáza, rôzne ekzémy ) pôvod ktorých sa dáva do  súvislosti s poruchami látkovej premeny. Cez účinnú stimuláciu imunitného systému sa vysvetľuje jej protinádorový účinok. Najviac skúseností je špeciálne pri tumoroch v tráviacom trakte a pečene. Pri nádoroch sa preukázal aj jej tlmiaci účinok bolesti. Podporuje okrem toho aj srdcovú činnosť a celkovo zlepšuje telesnú kondíciu.
    U nás sa z čagy v súčasnosti používajú priemyselne vyrábané extrakty. Dovážaná tinktúra ( liehový extrakt ) je ruskej proveniencie a má farmaceutickú kvalitu. Odporúča sa užívať 30 kvapiek, asi pol hodinu pred každým hlavným jedlom, rozpustených v troške vody. Aplikuje sa dlhodobo, počas asi 3 mesiace trvajúcej kúry. Túto možno po určitej prestávke ( 1 mesiac ) zopakovať. V liečbe inoperabilných nádorov v pozdných štádiách, má postavenie pomocného lieku. Čaga má aj v 21. storočí svoje miesto ako skutočne efektívny a hodnotný liek v prevencii ale – prinajmenšom ako partner – i v liečbe aj vážnych ochorení. Doterajšie dlhodobé skúsenosti potvrdzujú, že ide o liek úplne bezpečný, pri bežnom dávkovaní navyše nezaťažený sprievodnými nežiadúcimi účinkami. Nie sú doposiaľ popisované ani žiadne interakcie s inými liekmi. Vo viacerých krajinách prebiehajúce výskumy, smerujúce k izolácii účinných zložiek, sú nádejou na pokroky už v blízkej budúcnosti.


Výhradný dovozca a distribútor prípravkov z Čagy pre SR a EÚ z farmaceutických závodov Ruskej federácie:
DARYA Aeromobil, spol. s.r.o.
Lipová 521/2, 031 04 L. Mikuláš
Tel: 0905 928 269
Fax: 044 55 34 053
e-mail:darya@stonline.sk

Vyrobca v SR:
DARYA Pharma s.r.o., v spolupráci s FYTO Pharma a.s.
Dukelských hrdinov 651, 901 01 Malacky
Fax: +421 34 772 3504
www. fytopharma.sk







Pharm. Dr. Åudovít Farkaš: Čaga - zázračný dar prírody, huba pod pôvodným ruským pomenovaním je všeobecne známa vo svete, vrátane vedeckej literatúry


Komentáre k článku - fotogalérii / Comments to the article - photo gallery: 0x



Pridajte Váš komentár / Add Your comment
Name:
Text:
 

Žiadny html kód nie je povolený / No HTML is not allowed.