Podzemie pod vežami - živá expozícia pre verejnosť

Jaskyňa pre turistov


Medvedia štôlňa - staré banské dielo 
spristupnené pre verejnosť


miesto kde sa oplatí zastaviť.
Sprístupnená jaskyňa Zlá diera na území Prešovského okresu, pri obci Lipovce
Hudba podľa môjho gusta!
www.raftingadventure.sk

www.dobrodruh.sk

Już od 1989 r. firma Air-Sport  
dzięki swoim skrzydłom ułatwia adeptom latania poznanie piękna trzeciego wymiaru – powietrza
www.extreme-sports.lt
www.klubpratel.wz.cz
www.4d.sk
Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy


Odporúcané stránky:
www.esperanto.sk
www.welzl.cz www.galeriaslovakia.sk
www.volny.cz/mongolia
www.vlasta.org
www.vanek.4d.sk



Inzercia


Sauna Andrea
Peter Vaněk 
[23.03.2008, 40053]

    Sauna je nerozlučne spojená s ľudstvom už niekoľko tisíc rokov. Vo svete sa používa v rôznych podobách – známe sú rímske, turecké a keltské kúpele, japonské furo, ruská baňa, mexické temaskal či parný stan amerických Indiánov.




    obr. 1: Názov po žene, ktorá položila základný kameň „stavby“
    obr. 2: Peter dokumentuje starostlivosť Sašu o „baňu“ a jej príslušenstvo
    obr. 3: Martin počas ochladzovacej prstávky
    obr. 4: Slovenské trio pri výkone očisty po návratu z tajgy
    obr. 5: Slovensko – pohľad na „technické“ riešenie stien budúce bani


    „Kohútiky“ sa otočia a krv začne prúdiť do svalov a kože. Usilovne pracuje aj dva a pol milióna potných žliaz. Za krátky čas vyprodukujú takmer tri litre potu. Ten nás chráni pred prehriatím – vyparuje sa a spolu s ním sa stráca prebytočné teplo. Choroboplodné zárodky neznesú vysokú teplotu a hynú – koža sa očisťuje, mladne, stáva sa pružnou, vyhladzujú sa vrásky. Srdce pracuje podobne ako pri fyzickej záťaži. Prečerpá dvojnásobné množstvo krvi a pulz sa zvýši na sto až stodvadsať tepov za minútu. Keď sa po neznesiteľnej horúčave vrhneme do chladného bazéna alebo pod sprchu, cievy sa zúžia a krv začne prúdiť k vnútorným orgánom a srdcu. Hoci je voda studená, pociťujeme silný prílev tepla. A znova do sauny. Prúd krvi sa opäť valí od srdca smerom k svalom a ku koži, cievy sa rozširujú, rytmus srdca sa zrýchľuje. Výborná gymnastika pre cievy i srdce!
    Keď sa vám nechce pariť v stostupňovej fínskej saune, vyberte si parnú. Má nižšiu teplotu (od 40 do 60 °C) a vlhkosť vzduchu okolo sto percent.
„Saunovanie aj menej ako raz do týždňa má svoj význam, pretože ide o magické miesto, kde sa uvoľní myseľ, zohreje telo, nastáva relaxácia a očista.
    Toľko z výberu informácií bohato dostupných na internete. Ruskú baňu som spoznal v „baze“, v ďalekej sibírskej tajge pri reke Lena, cca 5 000km od Moskvy. Čo je vlastne baza v tajge? Tri domce, dajme tomu drevenice. Jedna je služobne staršia, ale zas útulnejšia, druhá je mladšia, využívaná ako jedáleň a spoločenská miestnosť, no a tretej časti sa prikladá veľký význam. Je to baňa. Pravá ruská baňa. Okolo nej sa krútilo neuveriteľne veľa vecí a ľudí.
    Saša pripravil „baňu“. Prácou okolo nej sme strávili niekoľko hodín. Prvé dni po príchode na „bazu“ sme podriadili príprave dreva a podstatná časť ho bolo určená práve sem. Špeciálna, mi si interne hovoríme „hipmanovská“, miera je zárukou, kde drevo skončí. Malá piecka nepojme väčšie kusy a tak sa trochu ( 2 dni ) hráme s výrobou malých klátikov z nami nanosených kmeňov.
    „Baňa“ hneď po príchode vzbudzovala náš záujem a dočkali sme sa aj jej rekonštrukcie a mohli tak pochopiť jej princíp. Malá izbietka s vnútornými rozmermi niečo cez 2x2m na dvoch stranách rovná široká lavica. V kúte spomínaná malá piecka obložená kameňmi. Ïalej dvere zhlobené tak aby sa sami zatvárali a dôležitý je strop, tvorený kmeňmi pozdåž rozrezanými na dvoje a osadenými vo dvoch vrstvách. Spodná, oblinami hore na tom je zemina a na nej znova drevené kláty. Nad tým všetkým ešte klasická strieška. Piecka tiež nieje obyčajná, ale má priamo v sebe zabudovanú asi 30l nádrž na vodu, ktorá je priamo ohrievaná plameňom. To je centrum pary, jej množstvo a tým aj náročnosť procedúry je regulovaná polohou pokrievky nad touto nádržkou. Saša a zrejme aj ostatní skúsenejší používatelia si zážitok stupňujú polievaním rozpálených kameňov. Nám to tiež predviedli a naozaj, hlava sa nemusí krútiť iba z vodky.

    obr. 6: Baňa v Bobrovci sa teší záujmu návštevníkov domáceho
    obr. 7: Poležať si na drevenej lavici je lákavé
    obr. 8: Významná časť bane - zdroj tepla, pec z tehiel z akumulačních pecí
    obr. 9: Pohľad na saunujúceho majiteľa bane



Komentáre k článku - fotogalérii / Comments to the article - photo gallery: 0x



Pridajte Váš komentár / Add Your comment
Name:
Text:
 

Žiadny html kód nie je povolený / No HTML is not allowed.