Podzemie pod vežami - živá expozícia pre verejnosť

Jaskyňa pre turistov


Medvedia štôlňa - staré banské dielo 
spristupnené pre verejnosť


miesto kde sa oplatí zastaviť.
Sprístupnená jaskyňa Zlá diera na území Prešovského okresu, pri obci Lipovce
Hudba podľa môjho gusta!
www.raftingadventure.sk

www.dobrodruh.sk

Już od 1989 r. firma Air-Sport  
dzięki swoim skrzydłom ułatwia adeptom latania poznanie piękna trzeciego wymiaru – powietrza
www.extreme-sports.lt
www.klubpratel.wz.cz
www.4d.sk
Jaskyniarsky klub Strážovské vrchy


Odporúcané stránky:
www.esperanto.sk
www.welzl.cz www.galeriaslovakia.sk
www.volny.cz/mongolia
www.vlasta.org
www.vanek.4d.sk



Inzercia

Elena Hipmanová  [30025]

Autorove články (všetkých článkov - 0)
Autorove fotogalérie (všetkých fotogalérií - 6)

Narodený: 1954
Bydlisko: Zvolen, Slovensko
Telefón:
E-mail: hipmanova@host.sk
Web:


Životopis:
    Narodila som sa na Deň baníkov v Brne L.P. 1954 a detstvo trávila striedavo v Podbrezovej, kde sme bývali a Pozořicami, kde sme od najútlejšieho detstva až po pubertu preliezali tajomné pivnice a pôjdy starobylého babičkinho baraku. Žeby už náznaky speleologickej činnosti?
    Let prvého človeka do vesmíru som privítala v materskej škole. Na ten deň si veľmi jasne spomínam. Sedela som za stolom, na ňom umelohmotná tácka, z ktorej som prstom zoškrabovala zašlú špinu, súdružky učiteľky pobehovali nadšene jedálňou a nám, capartom slávnostne zvestovali túto senzačnú udalosť. Hlavne si však spomínam, ako som vo všeobecnom zmätku mohla z kávy nepozorovane vyloviť hrubú kožu a prštek si obtrieť o spodok umelohmotného obrusu. Začínala sa éra plastov. Gagarina som si obľúbila, lebo ma zachránil pred bitkou cez prsty. Dá sa povedať, že škôlka bola významným medzníkom v mojom živote. Tu som sa rozhodla, pre svoje celoživotné povolanie. Veď učiteľky sa s deťmi len hrajú, čo môže byť krajšie. Vytriezvenie z tohto sna, prišlo až s mojím prvým pracovným miestom v Sáse, neďaleko Zvolena, kde som ako začínajúca učiteľka dostala do triedy asi 12 Cigánčat, ktoré ešte neprišli do styku s civilizáciou. Aspoň čo sa týkalo hygienických návykov. Na strednú školu v Lučenci nerada spomínam. Bola som dosť slobodomyseľný tvor a tak som lietala z maléru do maléru.
    K jaskyniam ma priviedli pražskí čundráci. Preliezali sme jaskyne Slovenského krasu, spievali trampské pesničky, nadávali na komunistov a slovenské pivo. S touto predstavou o speleológii som vo veku 23 rokov vstúpila medzi zvolenských jaskyniarov. Ïalšie životné vytriezvenie. Petr nebol veľký prívrženec trampských pesničiek ani piva.
    Za jeden zo svojich životných úspechov považujem vypestovanie kladného vzťahu Petra Hipmana k dobrému červenému vínu. Škoda, že až na sklonku jeho života.

Bibliografia: ...